140730

Snart är juli redan slut och om 4 dagar börjar vi jobba igen vilket känns konstigt. Har haft semester i 4 veckor och dessa veckor har rusat förbi alldeles för fort. Vi har kommit en bra bit på huset men är inte riktigt där vi hade hoppats på men vi är nöjda. På knappt 6 veckor har vi fått ett tätt hus med takpannor och panel på nästan hela huset och vår agent var förbi igår och var imponerad på hus långt vi hade kommit på så få veckor. Målet var att ha panel på hela huset och satt in alla fönster men då vi har ställning runt huset så är det svårt att panela på kortsidordna men gavlarna som är höga är helt klara och imorgon målar jag och min syster den sista gaveln. Vi har "bara" 4 gavlar att måla så vi har fått hoppa upp och ner på ställningen för att nå överallt. Kortsidorna kan vi ta från en stege sen så därför prioriterar vi gaveln då ställningen plockas ner nu på måndag. Nu längtar jag lite tills ställningen är borta så man får se hela huset med tak och den fina vita färg som vi målat med. 
 
Jag är glad att vi valde vit plåt till huset för det kommer bli så mycket bättre än med det gråa tillslut och vi kommer få rätt glas i badrumsfönstret och i våra dörrar. Så nu känner jag mig lite gladare igen med huset =)
 
 

140724

Det går framåt med huset i denna värme. Vi kör just nu mellan 10-14 timmar om dagen för att hinna med det vi ska och dör nästan i värmen. Det var ca 41 grader i solen och jag målar panel för fullt medans mannen spikar på andra sidor. Jag är glad att vi valde bort takjobbet för lägga takpannor i denna värme hade vi aldrig pallat och sen spar vi otroligt mycket tid. Vi har haft tur som fått barnvakt till barnen också för annars hade det aldrig gått och hinna med allt som måste göras. Min mamma hade barnen från måndag kväll till onsdag så lite saker har hunnits bockats av från listan som att skruva musband. Jag fick äran att göra halva huset och det tog tid kan jag säga. Jag skruvade inte ens en tredjedel på ca 2 timmar sen kom min svärfar och gjorde resten på kanske 20 min. Det märks att han jobbar som snickare och är van med skruvdragare för jag är inte alls duktig att skruva men övning ger färdighet =)
 
Nu har vi äntligen kommit på en lösning med plåten som är mycket mörkare än våra fönster och det är att vi har beställt nya i vita så passar det till fasaden istället. Att byta aluminium på alla fönster skulle kosta ca 50 000 och det ville inte fiskarheden betala eftersom vi har skrivit på alla papper men vi beställde mörkgrå från början men vi har inte tid att ta diskussionen med dom då vi bara har ställningen 1 vecka till och måste komma framåt med panelen. Nu ska jag kolla om det går att returnera dom plåtar vi fått och få pengar tillbaka istället. Det känns som att det borde kunna gå för annars blir det en extrakostnad på oss igen.
 
Imorgon skulle en snickare komma och kolla på takstolarna till garaget och börja jobbet om kanske 3 veckor och sist jag pratade med fiskarheden så talade jag om att den firma som kommer får göra klart hela garaget med råspont, papp, takpannor och gnua igen gavlarna och det skulle dom ordna. Idag talar snickaren om att han har fått order om att råsponta och pappa bara så det blev ett samtal igen och förklara att vi har tagit in en firma som gör taket på huset nu och vi kan inte göra garaget som planerat så denna kostnad får fiskarheden ta för vi har inte tid sen. Dom skulle återkomma om problemet och hur dom ska lösa det men vad är det som kan vara så svårt?! Vi har fått fel takstolar och upptäckte detta i tid som tur var och det känns som att det blir fiskarhedens problem att lösa så vi har vårt garage klart. Hade vi fått rätt takstolar från början så hade vi haft garaget klart till helgen med tak och gavlar som planen var från början. Börjar bli ganska trött på alla samtal och problem som kommer upp hela tiden. Det finns ett talesätt som säger att första huset bygger man åt sin fiende, andra huset bygger man åt en vän och det tredje huset åt sig själv. Börjar kännas lite så tyvärr.       
 
Ena gaveln panelad och målad
 
 
I denna värmen jobbar och sliter vi i. Kommer vara värt det sen när huset är klart
 
 
Taket igår med spikläkt och ränndalsplåtar
 
 
Idag bar killarna som gör taket åt oss ca 11 ton takpannor och inte en sur min eller suck hördes och jag är imponerad att dom pallar.
 
 
Alla takpannor som ska läggas ut imorgon
 
 
Vår underbara kvällssol på baksidan
 
 
Ska tyvärr bli lika varmt imorgon också och helt galet varmt sen ikväll.
 
 
 
 
 
 
 

140721

Jag vet inte om man ska skratta eller gråta över allt som händer med bygget. Vi har haft strul sen dag 1 och det verkar tyvärr inte vända heller för vår del.
 

* Vi fick fel takstolar till garaget och det var bara av en ren slump som vi tänkte på det då vårt garage  var högre än alla andras och nu ska det bli åtgärdat. Fiskarheden skickar snickare som byter/bygger om takstolarna, råspontar och pappar garaget. Dom kommer nog få lägga tegel också och gnua igen gavlarna åt oss också för nu har vi inte råd att tappa mer tid. Är glad att vi upptäckte detta nu och inte vid slutbesiktningen. Då hade det varit mer jobb att göra om allt.

* Våra entrédörrar har inte kommit och det visste fiskarhedens inte ens om förens jag påpekade det. Har vi tur så kommer dörrarna efter V.32 och då jobbar vi igen. Hade velat ha allt till huset innan så vi kan låsa huset.

* Knutbrädorna var inte med i leveransen så  det måste vi åka och köpa.

* 170 & 145 virke var det alldeles för lite av så det har vi också handlat mer av.

* Stolparna till väggarna skulle vara urjackade 95 men var bara urjackade 92 så vi har fått jacka ur alla stolpar.

* Vi skulle få plåtar till alla fönster men det har missat att skicka med till våra trekantsfönster så nu måste vi jaga en plåtslagare eftersom dom som levererade alla plåtar har stängt under semestern.

* Jag beställde frostat fönster till badrummet men det missades.

* Vi ville ha alla detaljer i samma grå men våra fönster är mycket ljusare så det kommer bli hemskt med plåtarna. Det har blivit en miss från bägges sidor samt att färgen signalgrå är mycket mörkare i katalogen än i verkligheten.  

Detta är det som hänt än så länge och just nu så får vi inga bra svar alls. Vår säljare är fortfarande på semester och jag vill fortfarande byta våra fönster mot en mörkare grå så det passar med resten av huset men chefen säger bara nej. Med tanke på hur mycket strul vi har haft men vara första leveransen så känns det som att något kan dom göra som plåster på såren men det kommer aldrig hända. Jag är så arg för det drabbar bara oss. Vi måste sätta alla plåtar innan vi panelar och vi ska börja med panelen imorgon och då måste vi byta fönster. Hade hoppats på bättre respons från cheferna men som vanligt är man bara en i mängden som köper hus!!!
 
Här kommer lite bilder på hur det ser ut idag.
 
 
Det är ett tak ovanför entrén  med 4 pelare. Vi har valt att sätta en provisorisk dörr under byggtiden för annars kommer den vi ska ha sen att vara full med skador.
 
 
Här ser man skillnaden på färgen. Den ljusa gråa är våra fönster och den mörka vår plåt.
 
 
Det är stor skillnad på färgen i verkligheten mot katalogen. Borde finnas en text som säger att färgen kommer vara ljusare så att man vet det.